Bendi merupakan salah satu sayur kegemaranku, sama ada di masak goreng or di makan buat ulam. Walaupun ada setengah orang tak suka bendi sebab berlendir macam iparku. Apapun itu citarasa masing2.
Ok...ni serba sikit mengenai bendi yang patut kita semua tahu terutama peminat bendi...jom baca:
Bendi yang juga dipanggil kacang lendir ialah sejenis sayuran yang biasa kita dapati di pasar. Sayur bendi selain enak untuk dimakan secara goreng, juga amat sedap dicampur ke dalam kari ikan. Lebih-lebih lagi kari ikan “tongkol”. Namun begitu tidak ramai yang tahu akan khasiatnya. Sebenarnya biji bendi boleh dijadikan sebagai alternatif kepada kopi. Bagus bagi mereka yang ingin mengelakkan kafein dalam kopi. Daunnya juga boleh dimakan sebagai sayur.
Bendi sebenarnya amat baik untuk fungsi otak. Ia dapat menambahkan daya ingatan serta daya kecergasan otak. Lepas ni, sesiapa yang tidak mahu cepat nyanyuk tu, bolehlah beli sayur bendi banyak-banyak. Bukan untuk orang-orang tua sahaja, malah orang muda pun sekarang dah cepat sangat lupa. Ambil biji, akar dan bunga lalu direbuskan. Air rebusan itu apabila diminum boleh menjadi ubat bagi:
- Melawaskan pembuangan air kecil
- Boleh meredakan bengkak dan radang
- Meringankan masalah susah bersalin (dijadikan selusuh)
- Mengubati penyakit gonorea
- Mengubati sifilis
- Apabila dicampur dengan gula, boleh dijadikan sebagai sirap ubat batuk dan ubat sakit kerongkong.
- Untuk mengubati bisul dan kudis, boleh gunakan air rebusan itu untuk menyapu pada tempat yang berkenaan.
No comments:
Post a Comment