T'ingin pula nk makan ketam, bila tgk gambar mskan ketam bwh ni. Dah lama tk makan, mgidam pula..hahaha. Dulu kerap juga makan, skrg agak jarang...bukan jarang lg. Tk makan dah. Biasalah dah duk jauh dr family...duk hostel lg. Mana nak masaknye. Bg peminat2 ketam ni...jgn lupa cuba mskan cik Hanieliza ni...rugi tk cuba..hehehe. SELAMAT MCUBA.
SWEET-SOUR KETAM
Bahan-bahan
4 ekor ketam [potong 2 dan bersihkan]
3 s/b minyak masak
3 s/besar sos cili
6 s/b sos tomato
1 cawan air
1 s/k garam
1 s/b gula
1/2 cawan nenas - jika suka [dipotong dadu]
2 biji tomato [dibelah]
1 biji telur [pukul sikit]
1 pokok daun bawang [mayang 1 inci]
Bahan hiris
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi.
2. Masukkan air, sos cili, sos tomato dan ketam. Biarkan mendideh.
3. Masukkan garam dan gula sedikit.
4. Masukkan telur dan kacau sikit. Biarkan mendideh.
5. Masukkan buah tomato dan nenas dan kacau rata.
6. Bila dah nampak pekat masukkan daun bawang dan angkat.
7. Masukkan dalam pinggan besar..
2 comments:
fuhhhh gila menggoda nih
hehehe...nasib tk jd gila btl2.
Post a Comment