Emm...kali ni rsnya nak post psl spaghetti pula.
Mskan spaghetti ni ada mcm2 jenis mgikut cara & citarasa masing2.
Kalau sy, tk pastilah. Apa2 jenis spaghetti pun sy hentam je...hehehe.
Dulu ms study, pensyarah pernah bagi kami makan mskan spaghettinye...sedap tau.
Oklah..tk mahu, bcakap panjang. Kita terus ke mskan ptama kita.
Spaghetti Daging Iga & Telur
Bahan:
150 g spaghetti kering
1 sdm mentega
1 siung bawang putih, cincang
10 g bawang Bombay, cincang
100 g daging iga sapi asap/beef bacon, cincang kasar
125 ml krim segar encer
1/2 sdt biji mustard
1/2 sdt oregano kering
1/2 sdt merica hitam bubuk
1 sdt garam
1 butir kuning telur ayam
150 g spaghetti kering
1 sdm mentega
1 siung bawang putih, cincang
10 g bawang Bombay, cincang
100 g daging iga sapi asap/beef bacon, cincang kasar
125 ml krim segar encer
1/2 sdt biji mustard
1/2 sdt oregano kering
1/2 sdt merica hitam bubuk
1 sdt garam
1 butir kuning telur ayam
Taburan:
1 sdm keju parmesan parut
Cara membuat:
Rebus spaghettini dengan air seukupnya hingga lunak. Angkat dan tiriskan.
Tumis bawang putih dan bawang Bombay hingga layu dan harum.
Masukkan daging iga asap, aduk hingga agak kering dan lemak meleleh.
Tuangi krim encer dan bubuhi bumbu lalu didihkan.
Masukkan spaghetti, aduk hingga rata.
Jika suka telur matang, masukkan langsung kuning telur dan aduk hingga matang.
Angkat, taburi keju parmesan.
Sajikan panas. Jika suka telur setengah matang, taruh kuning telur di atas spaghetti dan aduk selagi panas dan santap segera.
Untuk 2 orang
SELAMAT MCUBA
2 comments:
Macam sedap je....daging dan telur? tapi hati2...nk tau? jom baca n3 ni di....
http://azilas.blogspot.com/2009/11/rahsia-sihat-selalu.html
mmg sedap...tp knp ye...ok sy p check sana.
Post a Comment