Credit:Google
Siapa suka makan buah epal? Pastinya hampir semua yang suka makan epal..kan? Saya pun suka. Cuma saya kurang suka makan epal hijau je. Sebab rasa lain je gigi bila lepas makan. Anyway epal ni banyak khasiatnya. Nak tau...baca info ni:
Kajian mengenai khasiat epal dan jusnya disahkan terbukti meningkatkan kesihatan dan fungsi jantung. Jus yang mengandungi phytonutrient boleh melambatkan pengoksidan kolesterol yang tidak baik, iaitu proses pertumbuhan penyakit jantung.
Serat epal pula membantu proses penghadaman dengan mengeluarkan asid organik sewaktu bertindak balas dengan bakteria dalam usus.
Kandungan asid butrik juga merupakan sumber makanan sel usus yang dapat membasmi pertumbuhan sel kanser usus.
Selain itu epal juga kaya dengan serat. Lima gram serat dalam sebiji epal bersamaan dengan 20 peratus serat yang diperlukan oleh manusia dalam diet harian.
Credit:Google
Ia juga berfungsi sebagai pengimbang lemak yang baik, khususnya untuk kanak-kanak yang gemar mengambil makanan segera.
Malah kajian yang dilakukan oleh saintis British juga membuktikan kunyahan epal mampu mengubati masalah sakit gigi dan selaput tatar yang merosakkan gigi.
Bukan itu sahaja, di Jepun, penyelidik mendakwa amalan mengupas buah epal dapat mengaktifkan bahagian hadapan otak iaitu bahagian yang mengawal pemikiran logik, imaginasi dan penilaian. - credit:Utusan
2 comments:
saya suka mkn epal.. waktu lapar itulah buah yang dicari untuk cover kelaparan lebih2 lagi waktu hamil ni.. selalu je nak makan..
oklah tu...sedap apa...lgpun byk khasiat
Post a Comment