*Tebaloi ni dah semakin popular sekarang, kat mana2 boleh jumpa. Lagipun Tebaloi sudah d buat secara komersil. So bolehlah dptkan d kedai bhampiran.
Wpun sy ni asal dr Mukah, jarang juga makan. Kurang minat makan Tebaloi...tp nk bgtau Tebaloi ni mmg sedap. Kalau kat kedai2 biasa d Mukah, harga sebungkus Tebaloi kira2 RM1.00. Tp kalau d buat scara komersil rsnya mahal sikit. Sbb menampung kos pembuatan & pembungkusan.
Nk tahu mcm mn buat Tebaloi...ikuti resepi d bwh:
Bahan-bahan:2biji telur
700 gm tepung sagu
1 kilo kelapa parut (yg dibuang kulit ari)
500 gm gula
40 gm tepung kunyit (pewarna)
Pukul telur dan gula hingga kembang dan hancur. Masukkan nyiur, tepung sagu, tepung kunyit dan gaul rata dan sebati. Canai adunan diatas daun pisang nipis.
Bakar kali pertama:
bakar selama 4 - 5 minit dengan suhu 350 celcius (separuh masak)
keluarkan dan potong ikut saiz yg digemari.
Bakar kali kedua:
bakar selama 15 minit dengan suhu 180 celcius (kalau belum 15 min dah masak, keluarkan saja dr oven)
Sumber: Virtual Friend
p/s: Menarik bukan. Bagi sesiapa yg ingin mbeli Tebaloi ni bolehlah layari web ini: MYBAZAR2U Nak beli terubuk masin pun ada kat situ. Ok...tu je kali ni...jumpa lg.
4 comments:
wah sedap la tebaloi nie..rasa macam nak fly jer ke mukah ..sarawak nak cuba resipi nie..
hehehe.. lagi best siap ada gambar cara2 wat tebaloi iteww
mmg sedap..cubalah
Nampak mcm sedap.. Nk beli mcm mna
tempahan online
Terus ke rumah anda.tekan link
Http://SnekTraditionalSarawak.wasap.my
Post a Comment