![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRgklo0COUXPd8yK0QVqxm193EC51t-OXhI63bLoeduwT4f9DP3dBPmOBfjJ2WZf-bQiBrHVqgKj3X-6-5DjY7Qc6l124bD0Ps9Cu6ubOfvJWpKrff0khF7A62ISZVVuDrqm7FgJaHVnk/s320/TempoyakBahanSambaldanTeriMedan.jpg)
Cubalah rs...eiii rs peliklah. Tak berapa suka sgt. Kalau durian tu.........mmg sukaaaa sgt..hehehe.
Bagi peminat tempoyak, kat sini sy ada postkan resepi utk experimen anda d rumah.
Bahan
400 gm udang
*1 inci lengkuas - kalau tak nak letakpun boleh
*1-1 1/2 inci kunyit hidup
*5 biji bawang merah
* 2-3 sudu besar cili kering yg diblended
*1 inci halia
1 btg serai diketok
4 sudu tempoyak
1 biji kelapa/ 1 pkt santan- 6 cawan air
1 keping asam keping
garam (ikut rasa)
5 biji lada hijau - tak payah potong
segenggam terung pipit (pilihan)
Cara-cara
1. Semua bahan * ditumbuk/diblender sampai lumat.
2.Masukkan bahan yg ditumbuk lumat dan serai dlm periuk dan masukkan santan.Biarkan mendidih sekejab.
3.Masukkan udang, asam keping,terung pipit , tempoyak dan garam .
4.Kacau hingga mendidih dan masukkan lada hijau ....Sumber: mamasya
IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigih1HKsycNJ2FueYEjoMUPCMd3NnuQoE8HDBcv4lCXdIWbrjFeMW8gWy9plqgsowA6kGQwUy6T02bZTqfkQj92rkTNT90hsEeEoD3xplMe5LNjyx0Xjq6u6rH-8Fy-fTs0mKM_G2QzlI/s320/ikan_patin.jpg)
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan patin (dipotong dan dibersihkan)
- 4 sudu besar tempoyak
- 10 biji cili padi (dikisar)
- 3 cm kunyit hidup (dikisar)
- 3 batang serai (diketuk)
- 3 batang bunga kantan (dihiris)
- 5 helai daun kesum
- 2 cawan air
- Garam, minyak masak dan gula pasir.
Cara membuatnya:
- Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumis cili padi dan kunyit hidup yang telah dikisar. Kacau seketika.
- Masukkan serai, bunga kantan dan daum kesum.
- Kemudian masukkan air, tempoyak dan ikan patin.
- Apabila mendidih, masukkan garam dan gula pasir secukupnya. Masak lagi hingga pekat...Sumber: spa.gov
SELAMAT MENCUBA
2 comments:
sedap nyer ikan masin masak tempoyak..
ye ke...blum pernah rs lg
Post a Comment