Apa agaknye juadah berbuka di kampung ya? Pasti di hari pertama berbuka puasa, bmacam2 jenis juadah disediakan. Kalau pergi ke tapak ramadhan pasti jenuh nk pilih makanan apa nk beli. Sampai rambang mata dibuatnya. Rasa nk makan semua, last2 bila sampai waktu berbuka. Tak habis. Kan mbazir itu. Beli makanan ala kadar sudahlah.
Hari ni sy just berbuka simple je. Biasalah duk hostel. Ambil lauk di kantin td. Makan nasi je. Nak keluar, rs tk larat pula. Hahaha. Tp rezeki dtg, kak satu ofis sederkah karipap & bubur jagung. Sedap btl. First time sebenarnya sy makan bubur jagung. Selalunya makan bubur kacang, bubur durian, bubur nangka dan apa lagi ye..hehehe.
Hari ni sy just berbuka simple je. Biasalah duk hostel. Ambil lauk di kantin td. Makan nasi je. Nak keluar, rs tk larat pula. Hahaha. Tp rezeki dtg, kak satu ofis sederkah karipap & bubur jagung. Sedap btl. First time sebenarnya sy makan bubur jagung. Selalunya makan bubur kacang, bubur durian, bubur nangka dan apa lagi ye..hehehe.
Ok..bg yg suka mcuba mcm2 resepi, apa kata try resepi bubur jagung pula. Ni utk yg blum pernah rs bubur jagung, mcm sy. Hehehe.
SELAMAT MENCUBA & SELAMAT BERBUKA PUASA.
BUBUR JAGUNG
Bahan
500 gm jagung frozen
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 cawan air
1 cawan gula perang
2 s/b gula [sekiranya kurang manis]
2 s/b sagu mata ikan [basuh dan toskan]
garam
daun pandan
Cara
1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalam periuk.
2. Masakkan sehingga mendideh dan sagu nampak jernih.
3. Masukkan santan pekat dan kacau perlahan2 sehingga mendideh sekali lagi.
4. Hidangkan.
Sumber: Hanieliza
2 comments:
sedapnya bubur jagung. mak saya selalu buat. rasa manis dan lemak.
tk hulurkan sikit ke? Selamat bbuka
Post a Comment