Ada org suka makan cakoi dgn bubur, sllnya org cina lah mcm tu. Kalau sy, sy suka makan mcm tu je..cecah dgn sos, sedap. Ada juga yg suka makan cakoi bubuh mayonis, buat mcm salad. Tak tahulah sedap ke tak. Belum cuba lg...next time lo.
Dulu, kalau duduk kat Sibu..selalu juga makan cakoi. Tp bila dah tukar keje kat Bintulu, agak jarang makan. Bukan jarang lg, tk makan. Yelah nak p bandar, agak jauhlah. Lebih2 lg tk de kenderaan ni. Harapkan kawan je...sedih btl.
Bg anda yg ingin cuba2 buat cakoi....boleh try resepi ni...hasilnya mcm gambar di bawah ni..minta2lah..hehehe3.
Bg anda yg ingin cuba2 buat cakoi....boleh try resepi ni...hasilnya mcm gambar di bawah ni..minta2lah..hehehe3.
CAKOI - Resepi K Noormasri.
Bahan-bahan A:
300 g tepung high protein
50 g tepung gandum biasa
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil gula
Bahan-bahan (B):
1/2 sudu kecil gula
2 sudu besar air suam kuku
2 sudu kecil ( 7 g) yis kering segera
Bahan-bahan ©:
250 ml air suam kuku
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam (paras rata)
Cara membuat:
Ayak bersama bahan-bahan A kedlm mangkuk pengadun yg besar.
Dlm bekas lain, campurkan bahan-bahan B dan biarkan selama 10 minit sehingga yis berbuih
Dlm bekas lain, campurkan bahan-bahan C, kacau sehingga larut
Buat lubang ditengah2 campuran tepung, curahkan bahan B dan C
Gaul sekata dan uli sehingga licin dan kenyal
Simpan dlm bekas bertutup dan biarkan sehingga doh mengembang 2 kali ganda
Taburkan sedikit tepung ke tempat mencanai, uli semula 1 minit kemudian canai menjadi btk 4 segitepat
Potong menjadi beberapa jaluran
Ambil satu jaluran, sapu dgn sket air atasnya kemudian ambil lagi satu jaluran letakkan atas jaluran pertama tadi, tekan sket biar melekat
Ulang hingga doh habis
Biarkan selama 10 minit
Panaskan minyak, ambil jaluran/kepingan yg berkembar tadi, tarik sket kemudian goreng sehingga keperangan
Cakoi nih akan mengembang masa goreng 2-3 kali ganda dr saiz asal
Resepi lain...bolehlah dptkan di myresepi.com. Ok SELAMAT MENCUBA.
3 comments:
weee..i love cakoi!..
Biase dila makan cicah ngn kaya!
Kaya yg buat sendri.!
kalau kat perlis atau belah2 utara kami panggil pak tongko.
kaya?...i blum pernah try. Lain kali nk cubalah, entah mcm mn rsnye.
Pak tongko..lucu dgr..hehehe
Post a Comment