Kalau dpt makan ikan segar hari2 kan best. Dgn cara mskan yg pelbagai, waaa cukup myelerakan.
Kan betul. Segar, sedap...pasti myelerakan....yummy.
Jom cuba resepi ini
Bahan-bahan |
1 ekor ikan bawal atau siakap [bersihkan Dan kelar kedua belah badan] Tepung jagung [untuk salut ikan] 1 labu bawang besar ] mayang 2 ulas bawang putih ] 1 s/b halia Minyak untuk goring ikan Bahan Sos ½ cawan sos toamto 3 s/b sos cili 3 s/b sos tiram 3 s/b air 1 s/k gula Bahan Hiasan 1 pokok daun bawang [potong 3 – 4 cm] 2 biji cili merah ] 2 biji cili hijau ] mayang 2 biji buah tomato [belah 4 |
Cara Memasak |
1. Sapukan tepung jagung disekeliling ikan. 2. Gorengkan ikan dalam minyak yg banyak sehingga masak dn kuning keeemasan. Angkat Dan letakkan dalam pingan hidangan. 3. Keluarkan minyak Dan tinggalkan 2 s/b minyak untuk tumis bahan sos sehingga wangi. 4. Kacau rata sehingga mendideh. Masukkan bahan hiasan Dan tutup api. 5. Curahkan kuah sos keatas ikan didalam pinggan hidangan. |
2 comments:
sedappppnyeee
yummy...sedap.
Post a Comment