Yummy Friends

Saturday, November 21, 2009

Apa Resepi Kita Hari Ni?....IKAN 3 RASA

Kalau dpt makan ikan segar hari2 kan best. Dgn cara mskan yg pelbagai, waaa cukup myelerakan.
Kan betul. Segar, sedap...pasti myelerakan....yummy.

Jom cuba resepi ini
IKAN 3 RASA 



Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal atau siakap [bersihkan Dan kelar kedua belah badan]
Tepung jagung [untuk salut ikan]
1 labu bawang besar ] mayang
2 ulas bawang putih ]
1 s/b halia
Minyak untuk goring ikan

Bahan Sos
½ cawan sos toamto
3 s/b sos cili
3 s/b sos tiram
3 s/b air
1 s/k gula

Bahan Hiasan
1 pokok daun bawang [potong 3 – 4 cm]
2 biji cili merah ]
2 biji cili hijau ] mayang
2 biji buah tomato [belah 4

Cara Memasak
1. Sapukan tepung jagung disekeliling ikan.
2. Gorengkan ikan dalam minyak yg banyak sehingga masak dn kuning keeemasan. Angkat Dan letakkan dalam pingan hidangan.
3. Keluarkan minyak Dan tinggalkan 2 s/b minyak untuk tumis bahan sos sehingga wangi.
4. Kacau rata sehingga mendideh. Masukkan bahan hiasan Dan tutup api.
5. Curahkan kuah sos keatas ikan didalam pinggan hidangan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

"All images are sourced from the internet and are in the public domain. We claim no credit for any images or videos featured on this site unless otherwise noted. All visual content is copyright to it's respectful owners. If you own rights to any of the images or videos, and do not wish them to appear on this site, please contact us via e-mail and they will be promptly removed. We are not responsible for content on any external website, and a link to such site does not signify endorsement. Information on this site may contain errors or inaccuracies; the site's proprietors do not make warranty as to the correctness or reliability of the site's content."