Ikan Terubuk amat terkenal di Sarawak, bukan hanya kerana kesedapannya tp juga kualiti ikan yg dbuat oleh masyarakat sana. Ikan ini sedap digoreng atau dimasak lemak cili padi. Jika digoreng pastikan anda tidak merendamnya terlalu lama. Cukuplah dengan membilasnya sahaja dan seterusnya digoreng hingga kekuningan. Lepas tu bolehlah diperah dengan limau kasturi dan dimakan dengan nasi putih bersama cili padi.... fuh...pasti meleleh. Jgn lupa...bila dtg ke Sarawak tu, belilah ikan terubuk buat ole2 ya.
INFO
Ikan Terubuk segar amat terkenal di kalangan orang di Sarawak, terutamanya di Kuching, Sarawak. Ini kerana kualitinya dan agak sukar didapati. Ikan ini hanya boleh di jumpai di kawasan tertentu sahaja.
Ikan Terubuk segar amat terkenal di kalangan orang di Sarawak, terutamanya di Kuching, Sarawak. Ini kerana kualitinya dan agak sukar didapati. Ikan ini hanya boleh di jumpai di kawasan tertentu sahaja.
Di sarawak, ikan Terubuk segar boleh ditemui di kawasan Bintulu, Beladin, Sebuyau dan Sibu laut. Ikan terubuk juga boleh didapati di kawasan perairan laut dalam. Bagi jangka masa ikan ini adalah 1 minggu sahaja.
Kebiasaanya sesetengah orang menyimpan di dalam peti sejuk untuk mengekalkan kesegarannya. Dengan cara ini ikan, dapat disimpan lebih lama lagi untuk beberapa minggu.
Ikan ini di jual bedasarkan berat (kg). Terubuk yang segar dijual pada harga RM 16 per/kg tetapi agak berbeza dari segi harga jika terdapat telur pada ikan tersebut iaitu RM 24 per/kg. Ini ternyata telur ikan ini juga ada nilainya tersendiri.
p/s: Bilalah dpt makan ikan terubuk lg ya??
4 comments:
ingatkan ada jual...
ak tgh cari ni....
oo...taklah, sini post psl mknan je. Kalau surf kat internet, u akan dpt cari pbekalnya...cubalah.
Kalau nak tempah ikan terubok masin sarawak...ni blog supplier/pembekal ikan terubok masin
Murah...RM3.00
http://ikanterubokmasinsarawak.blogspot.com
Ya Allah!!!!! Dah setahun aku tinggalkan sarawak...teringin terubuk masin sarawak......huhuhuhuhu....
Post a Comment