Yummy Friends

Monday, August 31, 2009

Pernah Makan Belangkas?


Pernah tgk, mcm mn rupa belangkas tk? Kalau tak pernah...nilah rupanya. Sy sebenarnya tk tahu binatang ni dipanggil belangkas. Dlm bahasa sy, sy panggil 'belangkeh'. Entah btl ke tak ejaan sy tu. Haha...apa2lah. Yg ptg kita tahu mcm mn rupa belangkas ni.
Dulu ayah sy kerap juga tangkap belangkas ni. Mskan yg biasa kami buat ialah belangkas masak kicap. Masak simple je, yg ptg sedap di makan. Kan gitu? Sblm masak kicap, kita harus bersihkan belangkas ni then rebus. Lepas tu barulah keluarkan isi & telurnya. Then masaklah ikut selera anda.
Nilah rupa mskan belangkas asam pedas kering yg mendapat sambutan hangat di restoran Ibrahim Baharum yg terletak di dipersimpangan jalan Teluk Sengat...info lebih lanjut boleh baca KOSMO ONLINE.
Oklah.....tu je pasal belangkas ni. Chow dulu. SELAMAT BERBUKA PUASA.

3 comments:

sI tEDI said...

selalu juga tengok belangkas tapi x pernah tgk cara memasaknya. TQ ya

sepul said...

errr belangkas??? mcm tak bes aje. rupa pun tak menarik

Angeline said...

welcome..eh sedap lah sepul..kalau kena dgn cara memasaknye. Cuba dulu baru tahu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

"All images are sourced from the internet and are in the public domain. We claim no credit for any images or videos featured on this site unless otherwise noted. All visual content is copyright to it's respectful owners. If you own rights to any of the images or videos, and do not wish them to appear on this site, please contact us via e-mail and they will be promptly removed. We are not responsible for content on any external website, and a link to such site does not signify endorsement. Information on this site may contain errors or inaccuracies; the site's proprietors do not make warranty as to the correctness or reliability of the site's content."