Oh Tat Telur...sedapnye tk t'hingga...hehehe.
Jom...kita sama2 cuba resepi ni.
Resepi ni sy ambil dr: Azita Kitchen
Npk simple je kan...nk juga try.
2 cawan tepung gandum
¼ cawan gula halus
½ camca teh baking powder
¼ camca teh garam
½ cawan butter (bahagikan kpd 8 bhgn kecil2)
2 biji telur
¼ cawan gula halus
½ camca teh baking powder
¼ camca teh garam
½ cawan butter (bahagikan kpd 8 bhgn kecil2)
2 biji telur
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 camca besar tapung kastard
½ camca teh vanilla essence
Cara-cara :
- Untuk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam doh mixer/food processor/guna tangan pun boleh. Sebatikan.
- Masukkan butter. Sebatikan.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
- Cara utk buat filling dia pulak : Pukul gula dan telur.
- Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
- Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
- Bakar dlm oven. Agak2 nampak macam dah kekuning orangean tuh masak la tuh! Tunggu sejuk baru potong.
SELAMAT MCUBA
No comments:
Post a Comment