Pagi semua...laparlah pula.
Jom p makan kat kedai mamak, makan roti canai...he3.
Nak cuba buat Roti Canai....cubalah resepi di bawah ni...sedap...he3.
ROTI CANAI
Bahan-bahan ( 12-16 biji )
* 550 gm tepung gandum
* *250 gm air
* *1 egg-50gm
* *3 Tbsp susu pekat manis-60gm
* *1 tsp garam-6gm
* *1 tsp butter/margerin-15gm
* 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
Cara-cara
1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
3. uli hingga jadi doh
4. rehatkan doh selama 10min
5. uli lagi selama 5min
6. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
7. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr
15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
8. bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.....dr: Dahwah
* 550 gm tepung gandum
* *250 gm air
* *1 egg-50gm
* *3 Tbsp susu pekat manis-60gm
* *1 tsp garam-6gm
* *1 tsp butter/margerin-15gm
* 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
Cara-cara
1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
3. uli hingga jadi doh
4. rehatkan doh selama 10min
5. uli lagi selama 5min
6. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
7. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr
15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
8. bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.....dr: Dahwah
4 comments:
wahh..resepi buat roti canai..haha..terima kasih berkongsi..tapi kan rasanya kalau macam orang yang belum kahwin ni,setakat nak makan sekeping dua keping tu,baik beli je lah kan?haha..tapi kalau reti buat sendiri roti canai tu,wahh..makan air tangan sendiri..
Cheers,
Sendra,
CEO Kueh Tart
pandai ke buat kawan??
ye lo..hehehe...buat sdiri best gak...tp kena makan ramai...huhu
Salam
Post a Comment