Tempoyak??? Apa tu?? Tu lah persoalan yg blegar kat kepala otak sy ni. Bila saat ptama keluarga member sy mpkenalkan tempoyak kpd sy. Ms tu sy ikut member bcuti ke Pahang.
Cubalah rs...eiii rs peliklah. Tak berapa suka sgt. Kalau durian tu.........mmg sukaaaa sgt..hehehe.
Bagi peminat tempoyak, kat sini sy ada postkan resepi utk experimen anda d rumah.
Bahan
400 gm udang
*1 inci lengkuas - kalau tak nak letakpun boleh
*1-1 1/2 inci kunyit hidup
*5 biji bawang merah
* 2-3 sudu besar cili kering yg diblended
*1 inci halia
1 btg serai diketok
4 sudu tempoyak
1 biji kelapa/ 1 pkt santan- 6 cawan air
1 keping asam keping
garam (ikut rasa)
5 biji lada hijau - tak payah potong
segenggam terung pipit (pilihan)
Cara-cara
1. Semua bahan * ditumbuk/diblender sampai lumat.
2.Masukkan bahan yg ditumbuk lumat dan serai dlm periuk dan masukkan santan.Biarkan mendidih sekejab.
3.Masukkan udang, asam keping,terung pipit , tempoyak dan garam .
4.Kacau hingga mendidih dan masukkan lada hijau ....Sumber: mamasya
IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK
IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan patin (dipotong dan dibersihkan)
- 4 sudu besar tempoyak
- 10 biji cili padi (dikisar)
- 3 cm kunyit hidup (dikisar)
- 3 batang serai (diketuk)
- 3 batang bunga kantan (dihiris)
- 5 helai daun kesum
- 2 cawan air
- Garam, minyak masak dan gula pasir.
Cara membuatnya:
- Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumis cili padi dan kunyit hidup yang telah dikisar. Kacau seketika.
- Masukkan serai, bunga kantan dan daum kesum.
- Kemudian masukkan air, tempoyak dan ikan patin.
- Apabila mendidih, masukkan garam dan gula pasir secukupnya. Masak lagi hingga pekat...Sumber: spa.gov
SELAMAT MENCUBA
2 comments:
sedap nyer ikan masin masak tempoyak..
ye ke...blum pernah rs lg
Post a Comment