Yummy Friends

Monday, July 27, 2009

Kuey Teow Kerang Sedap Tau!!


Sedapnye...lama tk makan kuey teow kerang ni. Last makan...rsnye ms masih study kat kedah lg.

Tempat makan best kat psr mlm changlung, dah lupa nama kedai tu. Biasalah zaman2 muda dulu...hehehe. Itupun ehem ehem yg bawa p sana makan.

Kalau kat Bintulu ni, tak tahulah sy mana tpt makan kuey teow kerang. Mcm tk dgr apa2 gossip psl masakan ni..hehehe. Mcm artis pula kan. Tk pe kita buat sdiri jelah, lg best.

Resepi dr:

Blog: resepi-anak-pakcik-karim

KARTINA'S KUEY TEOW KERANG


BAHAN-BAHAN
Bawang merah-dihiris
Bawang puteh-dihiris
Cili kering-Dimesin
Cili Sos Life
Kicap Cap Kipas Udang
Kerang
Serai
TaugehDauh sup/daun bawang
Timun untuk hiasan
Telur
Kuay Teow

Cara-cara
Rebuskan kerang bersama sedikit garam. Jangan terlampau lama, nanti kerang kecut.
Ketuk serai dan masukkan dalamrebusan.
Rebus hingga masak.
Kopek kerang and asingkan dalam satu bekas.
Tumiskan bawang merah n putih hingga naik bau.
Masukkan cili kering dahgoreng hingga masak.
Then masukkan kerang dan tumis lebih kurang 1 1/2minit.
Then masukkan kuay teow yang telah di basuh ( rendam first then toskandengan air paip sebanyak 3 kali ).
Masukkan sedikit cili sos life andkicap secukup rasa.
Last sekali masukkan taugeh and daun sup/bawang.
Hidangkan dengan timun and telur masak mata kerbau.

Resepi ala mskan Nyonya pula:


Sedapnyeee.....resepi ni kenalah dptkan ke blog tuan punya sdiri. Sy dah mgantuk ni, mls nk post kat sini...hehehe......ok nite2.

Oppss...lupa pula, ni link dia ye: cetusanselera

SELAMAT MENCUBA....OK.

2 comments:

Fina said...

waaarg sedapnye. anda didapati bersalah kerana kerana entri ini saya terpaksa cari kueyteow kerang esok T___T

Angeline said...

fikir salah apa td..tkejut kena..hahaha..tk pe, asalkan awk p cari kueyteow..makan kenyang2..heehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

"All images are sourced from the internet and are in the public domain. We claim no credit for any images or videos featured on this site unless otherwise noted. All visual content is copyright to it's respectful owners. If you own rights to any of the images or videos, and do not wish them to appear on this site, please contact us via e-mail and they will be promptly removed. We are not responsible for content on any external website, and a link to such site does not signify endorsement. Information on this site may contain errors or inaccuracies; the site's proprietors do not make warranty as to the correctness or reliability of the site's content."