Yummy Friends

Tuesday, July 7, 2009

Tebaloi Makanan Ringan Orang Melanau

Tebaloi ialah satu produk tradisional yang berasaskan pertanian kini kian popular bukan saja di kalangan penduduk tempatan bahkan juga pelancong asing. Ia merupakan makanan ringan kaum Melanau yang diperbuat daripada tepung dan lemantak kelapa sebagai bahan utama.....info lebih lanjut: Doa Sarawak.

*Tebaloi ni dah semakin popular sekarang, kat mana2 boleh jumpa. Lagipun Tebaloi sudah d buat secara komersil. So bolehlah dptkan d kedai bhampiran.

Wpun sy ni asal dr Mukah, jarang juga makan. Kurang minat makan Tebaloi...tp nk bgtau Tebaloi ni mmg sedap. Kalau kat kedai2 biasa d Mukah, harga sebungkus Tebaloi kira2 RM1.00. Tp kalau d buat scara komersil rsnya mahal sikit. Sbb menampung kos pembuatan & pembungkusan.

Nk tahu mcm mn buat Tebaloi...ikuti resepi d bwh:

Bahan-bahan:
2biji telur
700 gm tepung sagu
1 kilo kelapa parut (yg dibuang kulit ari)
500 gm gula
40 gm tepung kunyit (pewarna)

Pukul telur dan gula hingga kembang dan hancur. Masukkan nyiur, tepung sagu, tepung kunyit dan gaul rata dan sebati. Canai adunan diatas daun pisang nipis.


Bakar kali pertama:
bakar selama 4 - 5 minit dengan suhu 350 celcius (separuh masak)

keluarkan dan potong ikut saiz yg digemari.

Bakar kali kedua:
bakar selama 15 minit dengan suhu 180 celcius (kalau belum 15 min dah masak, keluarkan saja dr oven)


Sumber: Virtual Friend

Photo...cara buat Tebaloi secara tradisional.Sumber: RAJANGTOURISM

p/s: Menarik bukan. Bagi sesiapa yg ingin mbeli Tebaloi ni bolehlah layari web ini: MYBAZAR2U Nak beli terubuk masin pun ada kat situ. Ok...tu je kali ni...jumpa lg.

2 comments:

.:Mas Ayu @ Minah Kiwi:. said...

wah sedap la tebaloi nie..rasa macam nak fly jer ke mukah ..sarawak nak cuba resipi nie..

hehehe.. lagi best siap ada gambar cara2 wat tebaloi iteww

Angeline said...

mmg sedap..cubalah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

"All images are sourced from the internet and are in the public domain. We claim no credit for any images or videos featured on this site unless otherwise noted. All visual content is copyright to it's respectful owners. If you own rights to any of the images or videos, and do not wish them to appear on this site, please contact us via e-mail and they will be promptly removed. We are not responsible for content on any external website, and a link to such site does not signify endorsement. Information on this site may contain errors or inaccuracies; the site's proprietors do not make warranty as to the correctness or reliability of the site's content."